Майкъл Джексън: поп легенда или чудовище?

Шокиращо е да разберете,че любимият ви певец не е същия човек за когото се представя на сцената.

Не се притеснявайте,това не е фатално.Все пак никой не е това за което се представя.

Ситуацията се влошава,защото започват да свързват името му с насилие върху деца.Това означава ли,че постъпките му не трябва да влияят върху творчеството и върху вашето възприятие за него.

Не означава,но въпреки това ви влияеe4f2c5c6c1582861a34e97dd008422df

Майкъл Джексън не може да се нарече любимата ми звезда,но по стечение на обстоятелствата трябваше да пиша курсова работа за него.И както винаги,когато се захвана с една тема,аз супер много се задълбочавам в нея.Нужно ли е да казвам,че изгледах всички филми направени за него и плейлиста ми в Spotify бързо се превърна в Michael mood.

Майкъл е изключително колоритна личност и точно затова ми беше изключително вълнуващо докато подготвях работата си за него и успях да науча доста интересни факти за живота му,които може би много малко хора знаят!

  • Майкъл Джексън,чийто баща физически го малтретира,израства,за да се превърне в най-известния насилник в съвременната музика.fc089c9a20a6059f01ce6b28d9c76203

,,Когато хората гледат телевизионните изяви,които правих,когато бях малко момче-на 8 или 9 години и едва започвах музикалната си кариера-виждат малко момче с голяма усмивка.Те приемат,че това малко момче се усмихва,защото е радостно,че пее с цялото си сърце,защото е щастливо,и че танцува с енергия,която никога не угасва,защото е безгрижна.”-казва съвсем открито Майкъл.

  • След известния инцидент с Пепси, когато главата на Майкъл Джексън се запалва, мнозина спекулираха, че Майкъл използва перуки, за да прикрие плешивите остатъци. Но докладът от аутопсията разкрива наличието на полутрайно татуиране на скалпа, което показва, че той се е обърнал към нехирургична форма за покриване на изгарянето.
  • Годежът му с дъщерята на Елвис Пресли-Лиза Мари Пресли е бил фиктивен и предварително нагласен. Феновете нa Джексън постоянно спекулират,че вероятно всичко е за да се спрат спекулациите по негов адрес и за лична реклама
  • Многократно звездата отхвърля всякакви противоречиви факти за неговата връзка с двете му деца,но няколко месеца преди смъртта си споделя пред Джейсън Пфайфър,че биологичният баща на Парис и Майкъл Джуниър е британският актьор Марк Лестър.
  • Предполага се,че ослепителната бяла ръкавица e била вдъхновена от състоянието на кожата на певеца,заради болестта Витилиго.b0975a7799b5233c095f9bc9fa0bc5f0
  • Идолизирайки образа на Питър Пан,Майкъл създава имението Невърленд като компенсация за изгубеното си детство.Поради тази причина пресата маркира певеца със ,,Синдромът Питър Пан”
  • Бившият рок музикант,Джеймс Сейфчък,твърди,че с Джако са се венчали на измислена от тях сватба и са разменили обети за вечна вярност.

Джeксън винаги е говорил открито и дори щастливо за споделянето на леглото си с малки момчета,дори и след като бива обвинен публично-четири пъти в сексуално насилие над деца.Но като всяка друга история на насилие върху деца,възрастният ,,хищник” се представя именно като това:възрастен хищник,напълно оформено,необяснимо чудовище. 4764d036dab558fef4c640865d717599

Защо човек,за когото любовта е най-важното нещо,и непрестанен апел към аудиторията му,не е съумял да обича най-напред себе си. В конкретния случай на Джексън има няколко причини:огромната му знаменитост,която го накара да изглежда като извънземно и следователно асексуален; изключителният му талант,който никой не искаше да му отнеме; парите,които му осигуриха безкрайна правна защита и уединение. Друга част беше осъзнаването на обществото от миналото му.

Но кой може да се противопостави на идеята да бъде заслепен от таланта на Джексън?

Той се представя,достоверно,като някакво вълшебно същество, с талисмани като пайетите на ръкавиците и танцовите си движения, които сякаш противоречиха на земната физика. И какво беше Neverland Ranch, ако не и най-доброто въплъщение на приказния му начин на мислене.

53c56dcef1c82754954e70258b4cb942

Ако нашето възприятие за Джаксън се променя, тогава какво правим с музиката му? В ерата на стрийминга, когато всяка песен,която е на един клик разстояние в Spotify или Apple Music струва няколко части от стотинка, слушателите трябва да приемат, че интересът е равносилен на подкрепа.

Но за Джексън въпросът е и естетически: как да чуем музиката му извън рамките на неговата недосегаемост?

Как да продължаваш да се възхищаваш на някой,който сякаш не е от тази планета,чийто талант е разтърсващ и завладяващ,който те кара да мечтаеш и да вярваш,че с усилена работа можеш да постигнеш всичко като този някой крие в душата си едно чудовище и най-сетне го е извадил на показ.Постъпките му те отвращават,а музиката му те обладава.e671be9491e753651bc80eab2b042802

,,Защо просто не кажеш на хората, че съм пришълец от Марс? Кажи им, че ям живи пилета и играя вуду танци в полунощ. Те ще повярват на всичко, което кажете, защото сте репортер. Но ако аз, Майкъл Джексън, бих казал: „Аз съм пришълец от Марс и ям живи пилета и танцувам вуду в полунощ“, хората биха казали: „О, човече, Майкъл Джексън е луд. Той е полудял. Не можеш да повярваш на нито една дума, която излиза от устата му.”-споделя пред Таборели.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s