Мерилин Монро-фаталната жена зад образа на глупавата блондинка

на

Жената ,символ на женствеността,вечно усмихната и кипяща от живот, Мерилин Монро, притежавала много повече от сексапилния и леко отнесен образ, който си е създала сама.В пълна противоположност с бляскавия и луксозен живот ,който е водила,вътрешния свят на звездата е бил трагичен-пълен с насилие и употребата на огромно количество алкохол и наркотици до самозабрава.

Години наред всички се опитват да разбулят мистерията зад сложния характер на звездата,който я прави необикновена, и издига на пиадестал.На какво се дължи това огромно несъответсвие, съществуващо в личния и дори професионалния й живот?Може би е трябвало да бъде по-малко наивна,по-твърда към другите,по-малко измъчвана от съмнения в себе си, по-малко зависима от хората, които не са й сторили добро, от таблетките, които я съсипват, от алкохола, който замъглява погледа й за нещата от живота. Но въпреки това,успя ли да разбие един сексимвол,стереотипа за глупавата блондинка?

 • Името на Мерилин Монро е променяно многократно

 В акта за раждане на появилата се на бял свят на 1 юни 1926 г. бъдеща звезда е записано името Норма Джийн Мортенсън. В изявите си като модел, прехвърлилата 20-те хубавица използва имената Джийн Норман и Мона Монро. Веднъж утвърдила се като актриса, първоначалната й идея е да се нарече Джийн Адеър. В хотелски регистрации използва името Зелда Зонк.  Името, с което остава в историята, Мерилин Монро,става официално през 1956 г. Доказателство,че както за мъжете,звездата не е била сигурна дори с какво име иска да се представя пред света.

 • В детството си Мерилин често сменя приемни домове, в нейните собствени спомени има свидетелства, за това, че приемните й бащи са се възползвали от красивото й присъствие, макар и тя да не може да си спомни кога за първи път става жертва на изнасилване – на 6, 9 или 11 годишна възраст. Разбира се, в днешни дни това се смята за плод на нейната развита фантазия и никой не може да докаже дали е истина.20 Increíbles fotografías que nunca imaginaste de Marilyn Monroe
 • „Митът няма нищо общо с нея“

Множество близки на актрисата споделят,че това,което е известно на обществото за тази колоритна личност е далече от истината за нея.Тя е била много чувствителна.Освен това е била физически и душевно болна.Джейн Фонда споделя в едно токшоу,че Мерилин Монро е била млада жена,обсебена от страхове.С днешните методи на терапия сигурно е можело да й се помогне,споделя тя.

Тези ,,душевни“ проблеми са се случили в следствие от нейното трудно детство. Актрисата не познава баща си, прекарва детството с родната си майка-Гладис, която страда от параноидна шизофрения, и през по-голямата част от детството на дъщеря си прекарва в лечебни заведения. Мерилин твърди, че първият й съзнателен спомен свързан с майка й е как тя се опитва да я задуши с възглавницата.Страхът да не е наследила психичните заболявания на родната си майка, преследва актрисата през целия й живот и води до известни проблеми, които може да са причината за ранната й смърт

„Ако направя дори само една-единствена грешка, ще ме обругаят или ще ми се изсмеят, ще ми се подиграят, ще кажат, че за нищо не ме бива.“

Tour Marilyn Monroe's Beverly Carlton Hotel Apartment and Spanish-Style House in Los Angeles
 • Била е готова на всичко, за да сбъдне мечтата си да бъде актриса, или с други думи- би се развела със съпруга си, ако това няма да и донесе успех в кариерата за в бъдеще. Смята се, че именно това е причината за развода й с Джим Дохърти, защото тогава Монро е била на мнението, че режисьорите предпочитат само неомъжени жени. Затова, чао на фермерското момче!
 • Смята се, че Мерлин Монро страдала от това, че са я възприемали единствено като глуповата сексапилна блондинка. В 21 век множество фенове се занимават с ,,Феномена Мерлин“, отхвърляйки имиджа на фаталната жена, завладяла много мъжки сърца, която търси спасението и утехата в техните легла. В съвремието хората виждат Монро като символ на еманципацията, на смелата и борбена жена, която успява да остави своята следа в киноиндустрията.

„На жените, които се стремят към равнопоставеност с мъжете, им липсва достатъчно амбиция“

Marilyn Monroe Moments InTime Series - Rare Original Limited Edition Photo mm333
 • Някои подчертават, че по-късно Мерлин Монро създава собствена филмова компания Мarilyn Monroe Productions Inc. Това я прави втората жена в историята притежавала такава компания.Други пък ѝ приписват включително писателски талант. Казват, че била политически ангажирана и се застъпвала за равноправието на тъмнокожите. Била против сенатор МакКарти и шефа на ЦРУ Едгар Хувър. На това ли му казвате глуповата блондинка.Marilyn Monroe Reading At Home by Alfred Eisenstaedt

Мерилин Монро е била доказателство за разбития стереотип за глупавата блондинка, актрисата е обожавала да чете книги и в личната й библиотека се откриват имена като Алберт Камю,Джеймс Джойс,Уолт Уитман и Томас Ман.  Писала е дори стихотворения,които могат  да се прочетат в новоизлязлата книга ,,Да обичаш смело” ,a последната книга,която прочита е ,,Да убиеш присмехулник” на Харпър Лий

 • Съществува психологически доказан синдром,кръстен от американската психоложка Елизабет Маккавой и писателка Сюзън Израелсон,на името на звездата. ,,Синдром на Мерилин Монро” се проявява чрез поведенческите особености на жени, расли в деструктивни семейства, които имат ниска самооценка и не могат да създават и поддържат нормални връзки. Тези жени изпадат в дълбока емоционална зависимост от партньора си, търсейки нездрави отношения,само за да избегнат самотата.
 • Най-дългия й брак е с третия й съпруг,Артър Милър,американски драматург,носител на наградата ,,Пулицър”. При първата им среща,Артър видимо странил от сексапилната блондинка,което разбира се привлякло нейното внимание. За този брак актрисата споделя,че за първи път се чувства истински влюбена в човека до себе си.Бракът им продължил по-малко от 5 години, причината за развода била неуспешната бременост,различните виждания в съвместимата им работа и провала на Мерилин да избяга от лошите си навици, свързани с употребата на наркотици,пиенето и както може да се досетите слабостта й към мъжете. Дали,за да му отмъсти,след отказа му да пренапише сценария за филма ,,Lets Make Love” актрисата чувства,че той е пренебрегнал принципите й и започва афера с ко-звездата Ив Монтанд, напълно прехвърляйки вината върху Милър като твърди,че той не се бори за нея и дори не възразява срещу връзката им. Разсъждавайки върху връзката си с Милър, Монро признава:

„Не ми беше приятно през цялото време. Той трябваше да обича чудовище. Но може би съм прекалено взискателна. Може би няма мъж, който да се примири с всичко в мен. 

arthur-miller-kissing-his-bride-actress-marilyn-monroe-on-the-forehead-as-he-embraces-her-under-a-tree-on-his-farm-just-after-their-marriage-photo-by-ken-heymanthe-life-images-collectiongetty-images
Photo: Ken Heyman/The LIFE Images Collection
 • Г-ца Грийн e тайният прякор на Мерилин

Бурната любовна авантюра между президентът на САЩ, Джон Кенеди и русата прелъстителка е една от теориите за ранната смърт на Мерилин Монро.

Монро е дългогодишния блян на бъдещия президент. Жена като Мерилин , която притежава невинното поведение на малко дете и сексапилното излъчване, несъмнено събудило желанието на Кенеди да я притежава, превръщайки я в доста желан трофей за президента. Аферата им продължила достатъчно дълго, за да събуди желание у актрисата да се омъжи за бъдещия президент, желание, на което Джон твърдо отказал. Това в никакъв случай не означава, че тяхната афера не е станала достояние за съпругата на Кенеди- Джаки. Първата дама на САЩ е била наясно с огромното количество любовници в живота на съпруга си, и по-конкретно тя е знаела за аферата му със съблазнителната актриса и многократно го е предупреждавала, че това продължава прекалено дълго, за да му достави проблеми в бъдеще. И разбира се, е била права.

 • На 19 май 1962 г. Мерилин Монро поздравява президента за рождения му ден,пеейки прословутото ,,Happy Birthday Mr. President“.Близки приятели на актрисата твърдят, че през целия уикенд са слушали ехото на актрисата да отеква из стаята репетирайки песента. Във ваната, на пода в хола, Мерлин не престава да записва гласът си на касетата в опит за усъвършенстване на подаръка, предназначен за нейния любим. Удавила страховете си в алкохол, тя се появява на сцената в рокля от Жан-Луи, пришита с 2500 кристала. Емблематичната рокля, оставила без дъх всички присъстващи мъже в залата, показвал огромното желание на актрисата да прелъсти за последен път президента.
gallery-1506625178-marilyn-monroe-john-f-kennedy
Мерилин Монро и Джон Ф. Кенеди на афтърпартито след неговия 45-ти рожден ден
Photo: Cecil Stoughto\The LIFE Images Collection
 • Освен прочувственото музикално изпълнение, Монро е подарила на президента за 45-ия му рожден ден златен часовник ,,Rolex”, който след време е бил продаден на търг за внушителните 120 хиляди долара. На гърба на часовника е гравиран надписа: “На Джак, с любов както винаги, Мерилин. 29 май 1962 г. Освен това послание, Мерилин пъхнала в кутийката му бележка писана на ръка с любовно стихотворение за Кенеди, озаглавено:

“Моля те от цялото си сърце на рождения ти ден”. Стиховете са кратки, но прочувствени – “Нека слънчевата светлина изпълни небесата. Нека обичам, или нека умра!

Fotoalbum_ Marilyn Monroe (1)

Само 2 месеца след рождения ден на Кенеди, Мерилин Монро е открита мъртва в дома й в Калифорния

 • Актьорът от ,,Кръстникът”,Джани Русо,твърди,че е имал любовна афера със звездата,започвайки когато той е бил на 16, а актрисата на 33 години.Русо твърди,че по време на срещите им мафията непрекъснато била по петите им,защото искали да достигнат до президента Джон Кенеди.Планът им бил да снимат актрисата заедно с Джон и Робърт Кенеди и да използват скандалната лента за да изнудят президента да нахлуе в Куба и да върне казината на острова на организираните престъпници. Русо споделя, че Мерилин е научила за сюжета и е заплашила да съобщи за случая на медиите. Според Джани Русо, Робърт Кенеди разбрал за плановете на актрисата да разкаже всички публично и планирал смъртта й, за да я спре.
 • Причината за смъртта на звездата е приемат на смъртоносния коктейл от барбитурати и амфетамини.Не е ли странно,обаче,че тази смъртоносна комбинация е предписана на Монро от самия д-р Енгелберг(бил е комунист,което поставя съмнението,че работи за Кенеди) два дни преди смъртта й.

* Съществува твърдение, че фаталната холивудска актриса си водила дневник, в който били записани пикантни подробности около любовната й афера, но освен това имало и препратки към заговорът на Кенеди за убийството на Фидел Кастро, както и за връзките на президентската фамилия с мафията.Червеният дневник изчезнал след смъртта на актрисата и не е намерен и до днес!Marilyn gives the tongue_ Photo by George Barris…

Всичко сякаш се е случвало на магия в живота на Мерилин,малко доза късмет и за секунди се превръща в най-фаталната жена на времето си,управлявана от самотата и безкрайната непоносимост към собствения си образ в обществото.Мерилин е била малко момиче,копнеещо да сбъдне мечтата си и да срещне мъж, за когото си струва загърбването на всеки лош порок,отвел я до бавната и мъчителна смърт на нейната млада душа.

DCJt2MIXsAIrtwt

Емблематичната блондинка, доказала на света,че всяко момиче може да сбъдне мечтите си,но за нищо на света не трябва да позволява на същите мечти да погубят живота й!

,,Животът е такъв, какъвто го направиш. Независимо от всичко, понякога ще бъркаш, това е универсална истина. Но хубавото е, че ти решаваш как ще сбъркаш. Само защото си се провалила веднъж, не означава, че ще се проваляш във всичко. Продължавай да опитваш, дръж се, и винаги, винаги, винаги вярвай в себе си, защото ако ти не вярваш, тогава кой би вярвал? Затова дръж главата си изправена, вдигни брадичката и най-важното, продължавай да се усмихваш, защото животът е нещо красиво и има толкова много причини да се усмихваш.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s